Blog

Familieopstellingen en hoogbegaafdheid

Vandaag heb ik gesproken met Door Hooijer  over familie opstellingen. Ik had daar wat over opgevangen en was nieuwsgierig geworden. Door, die ik ontmoet had op een workshop met een heel ander thema, werkt hiermee.

Bij een familieopstelling maak je een ruimtelijke voorstelling van de familie waartoe je behoort. Dit kan bijvoorbeeld het gezin zijn waarin je bent opgegroeid maar er kan ook gekeken worden naar jezelf in je huidige relatie (en je eventuele kinderen).

Wanneer je een opstelling doet dan plaats je representanten voor jezelf  en voor leden uit je familie in de ruimte. De representanten zijn andere deelnemers uit de workshop die tijdelijk stand-in te zijn voor jou  en je familieleden. Je  plaatst dus nooit de werkelijke familieleden in de ruimte ten opzichte van elkaar.

Het is fascinerend te merken dat de representanten in de opstelling toegang krijgen tot de gevoelens en de onderlinge verhoudingen van diegene die zij representeren.

De opstelling maakt patronen zichtbaar die zich in je familiesysteem voordoen. Patronen waar je mogelijk in verstrikt bent geraakt en die je in je huidige leven belemmeren. De familieopstelling geeft je nieuwe inzichten en handvatten ten aanzien van je gevoel en gedrag in het hier en nu.

Het lijkt mij een prachtige methodiek om te gebruiken bij coaching. Ook bij een thema als hoogbegaafdheid. Ouders die oud zeer opruimen om het verdriet niet door te hoeven geven aan hun kinderen. Kinderen die ervaren dat ze door hun gevoeligheid wel signalen binnen krijgen maar daar misschien handiger mee om kunnen gaan dan ze tot nu toe gedaan hebben.

Zeker ook rondom hoogbegaafdheid spelen kunnen er gevoelens spelen van eenzaamheid, je niet gezien voelen, aanpassingsgedrag en ontkennen van je eigen begaafdheid. Naast coaching door middel van gesprekken zou de methodiek van familieopstellingen je nieuwe inzichten kunnen verschaffen.

Ik heb er vandaag aan geroken. In april ga ik ook kijken bij een familieopstelling en misschien wel meedoen als representant. Dan kan ik zien en voelen waar Door met veel enthousiasme over vertelde. Wie weet komt het tot een samenwerking. Wanneer het zover is zal ik dat zeker melden hier.

Mocht je meer willen weten. Vragen staat vrij!

About Lisette

Lisette is via de ECHA opleiding en de opleiding Counselling en Coaching geschoold in het begeleiden, coachen en adviseren. Ze wil graag de ander zien, begrijpen wat hem beweegt en op basis daarvan kijken wat er nodig is om op een constructieve manier in actie te kunnen komen.

2 thoughts on “Familieopstellingen en hoogbegaafdheid

  1. Ga je de hoogbegaafden anders benaderen als je zou doen bij andere mensen?

    Groeten Roos

  2. admin schreef:

    Bij iedereen die bij me komt met een coachvraag focus ik op de persoon die tegenover me zit. Ik zoek de aanpak die bij hem of haar past. Doordat ik ervaringsdeskundig ben zal ik iemand die hoogbegaafd is snel verstaan. Degene met de hulpvraag zal daarin verschil ervaren. Er is minder uitleg nodig om hetzelfde probleem duidelijk te maken dan bij iemand die mijn kennis en ervaring niet heeft.
    Heb ik hiermee je vraag voldoende beantwoord?

    Hartelijke groet,

    Lisette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*